Hei! Hyvää alkanutta vuotta 2019!
Olen innostunut kokeilemaan hapanjuurella leipomista. Tykkään leipoa, mutta tuoreet hiivaleipomukset kiristää ihan hulluna housun kaulusta kun niitä syö. Siis hiiva jotenkin turvottaa iha simona, tuore pizza tai pulla saati leipä on painajaismaista syötävää.
Haluan kuitenkin jotain lämpimäistä tehdä joten kokeilen nyt hapanjuurta.
Kokeilin juuren tekoa ekaa kertaa, eikä se onnistunut. Ei se vissiin pilalle mennyt mutta ei kestäny hermo katella sitä litkua. Tein uuden ja kaitpa se onnistui.
Leipasin siitä sämpylöitä aamupalaksi ja seuraavaksi kokeilen munkin tekoa.
Taikina on nyt jääkaapissa huomista odotellen.
Ohjeen otin ulkolaiselta sivulta kun en Suomen kielistä ohjetta löytänyt.
Ohjeen laitan tähän ja palaan asiaan kun pääsen itse asiaan. Heips siihen asti!
Eihä se taikina saanu olla yön yli tekeytymässä. pitihän se makian himoon heti mennä rääpimään.
Pikku nippasun otin taikinaa ja kohotin puoliska tuntia mikrossa. Ensin siis paahdoin mikroa pari minuuttia ja sitten jälkilämpöön kohoamaan.
Sitte vaa öljyt kuumaks ja paistoon.
No joo. pikkusen jäi sisältä raa ahkoks mutta muuten oli kyllä hyvä!
Pehmee, rapea, maukas.
Kyllä näistä hyviä tulee ko maltin kanssa tekee.
![]() |
Makosa |
Edit.
Tässä muutamat satsit juuresta leivottu ja hyviä leipomuksia on tullut.
Todellakin erillainen koostumus, en tiedä kuuluuko olla ihan niin kuivaa..
Varmaan teen liian kovan taikinan, mutta muuten ihan jees. Juuri on muuttunut tosi happamaksi ja taikinan yön yli huoneenlämmössä nostattaminen happamoittaa kyllä entisestään.
Juuri on alkanut haista aika etanolimaiselle, onkohan se normaalia.
Huomasin, että maha reagoi voimakkaasti tähän juureen joten onkohan liian hapanta vaiko jopa pilalla? Nakkasin lopulta juuren roskiin ja teen joskus uuden kun taas innostaa leipominen. Nyt pientä taukoa tuohon leivän/pullan mussuttamiseen kun on tullu pari kiloa lissee läskiä!
Sämpylät olivat herkullisia. Kattilaleipä ihan jees. Pullat outoja mutta maku oli hyvä! Yksi munkki oli hyvä! Ehkä mä vielä kokeilen ja kehityn. Siihen asti terppa!
- MR
Halusin kokeilla hieman erikoisempaa kakkua, joka on suosittu ja tunnettu, mutta itselle kokematon juttu. Kakku on nimeltään Schwarzwaldin kakku.
Näin isolla sen sitten kopsasin kun en jaksanut ulkoa muistella miten kirjoitetaan.
Pohja itsessään muistutti mutakakkua ja siihen päälle vielä kiisselit ja kermat ja vatkulit.
Makian nälissäni otin ison palan ja se kostautui kyllä pahasti!
Niin hirveä olo koko päivän äklömakeuden takia. Pelkästään pohja oli niin imelä, että ei olisi tarvinnut mitään päälle enää. Pettymys oli myös kirsikat jotka eivät maistuneet EI millekkään.
Jos tälläisen tekee niin ehdottomasta tuoreisiin kirsikoihin, että olisi edes jotain järkeä tässä kakkaraisessa.
Kakku koko komeudessaan. Ystävänpäiväksi piti se tehdä!
-MR
Morjens ja hyvää alkavaa vuotta 2017! Mun blogi on pääsääntöisesti keskittynyt käsitöihin sattuneesta syystä. Ei paljoa tule kirjoiteltua ruoanlaitosta koska en hirveästi mitään sen kummempia laitakkaan. Vaikka haluaisin ja tykkäisin mutta ihan turhaa vääntää joka päivä kaikenmaailman herkkuja kun niitä ei oo täällä kämpillä kukaan syömässä itsehän en niitä tän ison revan takia viitti ylimääräisiä mussuttaa. :D
Mut eipä hätää. Kyl mä silti jotain välillä teen, koska askeettinen elämä sukkaa eikä sitä tarvi kenenkään jatkuvaan sietää. Mun huusholli on onneks sen suhteen koirankopin kokoinen että se jo itsessään vie suurinta intoa touhuilla komerossa.
Anivei. Jouluna en tehnyt mitään muuta ko keittelin puurot, joululomalla taas intouduin jotain pientä väkertään. Kävimme kirjastossa kattelemassa ajan kuluksi ja sieltä tarttui matkaan Latino makuja niminen kirja. Siitä kerkesin tälläiset pienet empanadakset vääntämään.
En muista tarkkaan ohjetta, mutta kanaa, oliiveja, sipulia, riisiä ja keitettyä kananmunaa tuli sisälle. Laitoin kanaa, juustoa, riisiä ja sitä kananmunaa. Täytteestä tuli kuivaa kuten arvelinkin ja minusta keitetty kananmuna ei passaa mihinkää paistohommiin, siitä vaan tulee semmoinen sitkeän nahkainen natku, yöäk.
Pohdiskeltiin, että nekstaim joku muu, pehmeä täyte kävis paremmin. Ilman riisiä koska se pirulainen minusta kuivattaa ihan kaiken. Niinku sahanpurua pupeltaisi. Kuiva kana kuiva riisi kuiva muna. No thanks.
Kuori onnistui hyvin, oli rapea ja pehmeä. Maissijauhojen sijaan laitoin hienoa vehnäjauhoa.
Netistä löytyy ohjeita. Ja mä niitä aina muokkailen mutta katson että taikinasta tulee muokattava mutta ei liian kova.
Viikkoa myöhemmin testasin näitä uudelleen eri täytteillä ja otin kermaviilin mukaan hommaan. Alkoi olla jo makua.
Vuohen jauheliha täytteiset emppulit.
Lisäsin mukaan punaista paprikaa, salottisipulia,mustapippuria sekä fetajuustoa.
Kuori onnistui taasen mainiosti. Laitoin osan tavallista vehnäjauhoa ja osan maissi.
Ja eiku syömään! Dip Dip. |
Kotitekoinen riisifrutti tai ainakin sinnepäin!
Mun lempparipuuro on riisipuuro ja lemppari välipala risifrutti. On tullut niitä osteltua sillain melkein joka viikko pari kolme neljä. Niistähän alkaa jo kertyä kivasti summaa pikku määrälle riisiä. Kilon riisiä saa eurolla ja litran maitoa alle sen. Joten apropoo järki käteen ja ostoksille.
Tekasin puolisen litraa riisipuuroa johon nakkasin normi suolat mutta myös hyvän määrän vaniljasokeria. Sitten loraus ihan aitoa ehtaa kermaa. Tätä kun tulee nyt hiukka enemmän kuin pikku purteloinen niin muistaa kans syödä sitä yhtä nätisti.
Hommaan kuuluisi ehta hillo, mutta enpä viitsi alkaa sitä litratolkulla mättään niin ihan puutarhurin sokeroimaton mustikkasoppa passaa tähän hyvin.
Vois joskus tehäkin jälkkärimalliin vähän paremman version eli vatkais kerman ihan kunnolla kevyeksi vaahdoksi ja sekottelis kylmään puuroon, hieman sokeria ja ehta vaniljatanko sekaan. Sitten kunnon hillo kylkeen. Voispa olla melkeen parempi ko ykskää rutti! ;)
Nams ja mums. |
Jälkkäriks popsin Litsejä, ovat nyt kuumimmillaan! Ihastuin niihin joku vuosi sitten ja rohmuan aina ison säkillisen Lidlistä kun siellä käyn. Niin kauan ko tavaraa riittää, mukaan lähtee Litsi.
Jouluna Cittarissa oli euron päivät ja sitrushedelmät kuuluivat niihin. Vois melkeen jo tunnustaa rakkauteni sirtushedelmiä kohtaan koska ne vaan on niin pirun hyviä. Mandariinitkin ollu nyt suurinta herkkua. Matkaan lähti raitasitruunoita, mandariineja, ja kumkvatteja. Viimeinen onkin melekonen koska se syödään kuorineen. Siis kaikkien tapojen vastaista. No ei mutta kuin ääntä kohden. Pientä kitkeryyttä havaittavissa mutta ei paha.
Keittiön pöydällä lojui joululahjaksi saatuja Fazerin sininen konvehteja joten päätin tehdä testin. molemmat survotaan nassuun yhtä aikaa ja vaikka saattaa hamsteri efektiä ilmaantua niin ei hätää, lopputulos on sen väärti. Appelsiinin ja suklaan ikuinen liitto toimi tässäkin ja aikas hitsin hyvin. Aika jännä kombo ja pehmentää kovastikkin kumkvatin kuoren lievää kitkeryyttä. Tulee pehemonen tunne. Oikeeta makujen sinffoniaa. Suosittelen!
Asian voi tehdä toki esteettisemminkin jos haluaa hifistellä, tälläinen esillepano toiminee hyvin silloin kun haluaa pakottaa muut syömään kummallisuuksia.
Mulle mikää ei oo kummallista jos se on hyvvää :D
Enjoy!
-Mariana
Vapun kunniaksi oli pakko tehdä jotain hyvää! Kokeilevana keittiönä en oikein koskaan löydä itselleni täydellistä reseptiä joten muokkailen niitä eri ohjeista. Monet herkut ovat monesti myös liian imeliä joten muutan sokerin määrää tai jopa korvaan makeuttajan jollakin muulla. Joskus teokset onnistuvat ja joskus tykkäävät huonoa ainesosien ja määrien muuttamisesta.
Tämä juustokakku ei mennyt pilalle vaikken ohjeen mukaan täysin tehnytkään. Kaikesta parhaammalta tämä maistuu jääkaappikylmänä.
Sitruunainen mangojuustokakku.
Pohja:
100g kookoshiutaleita
2 rkl kookosöljyä
ripaus suolaa
Täyte:
3munaa
1dl sokeria
1 ylikypsä banaani
500g rahkaa (1 tavallinen ja 1 mangorahka)
1 sitruunan mehu
1 sitruunan raastettu kuori
Sulata kookosrasva ja lisää kookoshiutaleisiin. Sekoita ja levitä kakkuvuokaan.
Jos haluat, esipaista pohjaa vahvemman maun saamiseksi. hiven ruskeaa väriä pintaan, älä polta...
Raasta kuori, purista mehu. Muussaa banaani. Lisää sokeri ja rahkat. riko munat ja sekoita kunnolla. Levitä seos kookoshiutaleiden päälle.
Paista 175 asteessa tunti.
Kakku on hieman höllyvää valmiina, mutta jämäköityy jäähtyessään.
Enjoy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti